Hudpleje når man har rosacea

Nedenfor finder du et uddrag af blog indlægget rosacea og hudpleje. Du kan finde blog indlægget i sin fulde længde på mayaviksjo.dk.

Maya Viksjø står bag firmaet Viksjo.dk og har selv i mange år kæmpet med rosacea. Hendes egen personlige kamp med rosacea har betydet at hun har prøvet stort set alle produkter og løsninger relateret hertil. På sin blog deler hun ud af både sin egen erfaring med også af de mange studier hun har lavet på området.

 

Det spørgsmål folk stille først

Som direktør i Viksjø ApS har jeg de sidste par år talt med hundredvis af personer der er plaget af rosacea, og et enkelt spørgsmål dukker meget ofte ud i den forbindelse. ’Hvilke hudplejeprodukter bør jeg vælge’. Det er desværre også det spørgsmål der er allersværest at besvare simpelt. Der findes mange gode råd hvis man blot kæmper med sart hud. Men når man har rosacea kan immunforsvaret komme til at blive så hysterisk, at nærmest uanset hvad du bruger -så reagerer du med betændelse eller blussen.

Jeg har dog nedenfor samlet nogle simple grundlæggende råd, som virker for de fleste:

 

Undgår følgende ingredienser:

Parfume.

Alkohol (“Alcohol”, Ethyl Alcohol or ethanol, Methanol, Isopropyl Alcohol, SD Alcohol, Benzyl Alcohol)-der er dog nogle typer der ikke irriterer, se min anden artikel om det her.

Mineralske olier ( paraffin, petrolatum og vaseline eller bare mineral oil -altså ikke alle olier!)

Kamfer.

Troldnød.

Menthol.

Pebermynte.

Eucalyptus olie.

Sulfater.

 

Hvad med syrer i hudpleje?

Der er syrer i mange hudplejeprodukter. Der er visse typer af syrer kan være hjælpsomme, mens andre er bedst at undgå. Her en oversigt over forskellige typer syre.

 

Ascorbinsyre er c-vitamin, det bruges som anti-ageing. det kan også bruges som et naturligt konserveringsmiddel.

 

Azelainsyre tilhører en type forbindelser kaldet ”dicarboxylsyrer”. Man mener, at azelainsyre er gavnlig i akne, da det er målrettet hovedårsagerne til akne: inflammation, tilstedeværelsen af bakterien Propionibacterium acnes og tilstoppede porer. Derudover mindsker azelainsyre også produktionen af keratin, som er en naturlig substans, der tilstopper porerne og kan give bumser.

 

Glykolsyre bruges som peeling for at få huden til at se friskere og yngre ud, men den kan irritere sart hud  så det kan være noget en rosaceahud skal undgå.

 

Hyaluronsyre er en kraftig anti-aging ingrediens. Hyaluronsyre i hudpleje sikrer en yngre og mere friskere hud. Syren hjælper hudbarrieren med at forblive stærk  Creme med hyaluronsyre hjælper desuden huden til at have en flottere, mere ensartet og sundere overflade. Det kan være hjælpsomt for rosacea.

 

Retinol tilhører en familie, som hedder retinoider og er en form for A-vitamin, der hjælper til at øge celle afstødningen og cellefornyelsen, udjævner misfarvning og fjerner den skade, der opstår under ældningen af huden. Retinoider har størst virkning på collagen. Her har retinoider en dobbelt effekt: De hjælper til at reducere collagen nedbrydningen på grund af sollys, og de stimulerer produktionen af nyt collagen. Der findes forskellige typer retinoider:

 

  • Retinsyre er en type retinoid, der fås receptpligtigt i form af isotretinoin og tretinoin, men den har også størst risiko for at give hudirritation.

 

  • Retinol er den stærkeste retinoid, der fås uden recept. Retinol er stadig yderst effektiv, men dog 20 % svagere end retinsyre og omdannes langsomt til retinsyre af huden. Det betyder også, at den giver mindre hudirritation end retinsyre.

 

  • Retinylpalmitat, retinylpropionat og retinylacetat er de mildeste retinoider, der også kendes som retinylestre. Det tager længere tid for dem at blive omdannet til retinsyre, og der er kun minimal risiko for, at de giver hudirritation.

 

Salicylsyre er en kemiske peeling, den meget effektiv til dybderens af særligt uren hud og tilstoppede porer. Den kan udtørre huden og irritere rosacea.

 

Læs videre på mayaviksjo.dk

Comments are Closed